Rada Ministrów przedłożyła do konsultacji swoje rozporządzenie w tej sprawie. Proces przejmowania IŻŻ przez Państwowy Zakład Higieny rozpocznie się 1 stycznia 2020 roku.
„Włączenie Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny będzie miało wymierną korzyść w kompleksowym podejściu przy opracowywaniu projektu planów urzędowej kontroli i monitoringu, a także rozszerzeniu zakresu badań o nowe obszary, szczególnie o analitykę alergenów w żywności” – uzasadnia Rada Ministrów.
Zdaniem autorów rozporządzenia Państwowy Zakład Higieny wzmocniony kompetencjami pracowników i infrastrukturą IŻŻ będzie lepiej wspierał najważniejsze instytucje systemu zdrowia w kraju. “Cel ten uzyska się przez wdrażanie podstawowych funkcji zdrowia publicznego, a zwłaszcza przez kształtowanie nawyków zdrowego stylu życia, realizację programów promocji zdrowia, zapobieganie zakaźnym i niezakaźnym chorobom o znaczeniu społecznym, kontrolę czynników ekologicznych, tworzenie sprzyjających zdrowiu warunków społeczno-ekonomicznych oraz zapewnienie powszechnego i równego dostępu do opieki medycznej” – głosi uzasadnienie.
Połączenie instytutów ma zapewnić zwiększenie potencjału intelektualnego i stworzenie nowych obszarów badawczych w wyniku współdziałania w ramach jednej organizacji. Skupienie w ramach jednego instytutu jednostek realizujących badania o zbliżonej tematyce powinno poprawić skuteczność działań naukowych oraz pozyskiwania środków do ich realizacji.
Według projektu rozporządzenia koszty związane połączeniem wyniosą około 120 tys. zł i zostaną poniesione w ramach posiadanych środków przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny. Możliwe są także zwolnienia pracowników – “Po przejęciu pracowników z IŻŻ może wystąpić konieczność redukcji niektórych dublujących się etatów w 2020 roku” – czytamy w uzasadnieniu dokumentu.