Prawie co trzeci dorosły Niemiec przybrał na wadze od początku pandemii COVIC-19, średnio o 6,5 kg. “Koronakilogramy” uzbierane przez dwa lata pandemii ciężko jest teraz zrzucić. Naukowcy z politechniki w Monachium zauważyli, że w niektórych przypadkach przybranie na wadze było znaczne – opisuje portal „Der Spiegel”.
Centrum Medycyny Żywienia Else Kroener-Fresenius w monachijskiej politechnice wraz z instytutem badań opinii Forsa przebadało 1005 Niemców w wieku 18-70 lat. Wyniki pokazały, że 35 proc. ankietowanych przybrało na wadze a jednocześnie 15 proc. schudło. Badacze starali się też ustalić, w jakiś sposób stan psychiczny ankietowanych wpływa na zachowania żywieniowe. Większość pytanych (ok. dwóch trzecich) odpowiedziała, że pandemia nie miała wpływu na ich nawyki żywieniowe.
Osoby, które przytyły, ważą obecnie średnio o ok. 6,5 kg więcej niż przed pandemią. „To niekorzystne zmiany, z punktu widzenia zdrowia. Niestety, wielu osobom nie udało się podczas pandemii utrzymać wagi pod kontrolą” – komentuje prof. Hans Hauner, przewidując w związku z tym zwiększenie się ilości chorób powiązanych ze stylem życia, takich jak np. cukrzyca typu 2.
Przyrost masy ciała odnotowały głównie osoby, które już wcześniej dużo ważyły, a także mniej ćwiczące i zestresowane pandemią. Prawie jedna trzecia wszystkich respondentów zadeklarowała, że od początku pandemii jadła częściej, przy czym sięgała głównie po słodycze, słodkie wypieki, przekąski czy fast food. Osoby, które czuły się zestresowane, częściej jadły niezdrowe przekąski.
Z kolei ok. 15 proc. ankietowanych przyznało, że straciło na wadze od początku pandemii – średnio 7,9 kg. To może wskazywać na zdrowszy styl życia. Jednak na wadze straciła również „uderzająca liczba osób w wieku 18-29 lat, szczupłych, ze wskaźnikiem masy ciała wynoszącym poniżej 20”.
„Istnieją badania wyraźnie pokazujące, że podczas pandemii nasiliły się zaburzenia odżywiania” – potwierdza Martina de Zwaan z Kliniki Psychosomatyki i Psychoterapii w Hanowerze – „W wyniku pandemii wiele osób straciło struktury wsparcia, doszły też takie czynniki jak izolacja społeczna, ogólna niepewność, wzrost depresji i stresu, a także zwiększona konsumpcja mediów społecznościowych i związana z tym konfrontacja z ideałami szczupłej sylwetki. To mogło odegrać ważna rolę”. (PAP)