Ścisła współpraca w obszarach zdrowia publicznego i profilaktyki – taki cel stawiają przed sobą NFZ, KRUS i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Skuteczne dotarcie z informacjami m.in. o programach profilaktycznych NFZ do osób z terenów wiejskich – to kluczowy element współpracy z KRUS, a rozwój portalu Diety NFZ oraz materiałów edukacyjnych dotyczących zdrowego odżywiania, profilaktyki żywieniowej oraz zdrowych nawyków =- to z kolei fundament porozumienia z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH-PIB.
Zacieśnienie relacji z Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego przez Narodowy Fundusz Zdrowia ma pomóc w dotarciu z informacją o programach profilaktycznych i ofercie związanej ze zdrowym odżywianiem do mieszkańców terenów wiejskich. “Łączymy siły, aby wzmocnić profilaktykę zdrowotną w małych miejscowościach i wsiach. Wspólnie z Oddziałami Regionalnymi KRUS i podczas turnusów rehabilitacyjnych w Centrach Rehabilitacji Rolników KRUS będziemy edukować o zdrowiu, zachęcać do badań profilaktycznych i korzystania z naszego bezpłatnego portalu Diety NFZ” – mówi Marek Augustyn, zastępca prezesa NFZ.
NFZ i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego łączy promowanie zdrowego odżywiania i zmiany nawyków żywieniowych. NFZ oferuje bezpłatny portal Diety NFZ, a Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB darmowe konsultacje dietetyczne online. Obie instytucje zamierzają zacieśniać współpracę. “Będziemy wspólnie opracowywać materiały edukacyjne, które skupią się na edukacji żywieniowej. To właśnie edukacja żywieniowa jest kluczowym elementem naszej współpracy. Do promocji postaw prozdrowotnych zaangażujemy naszych ekspertów oraz portal Diety NFZ i Centrum Dietetyczne Online” – podkreśla Marek Augustyn.
Wszystkie plany żywieniowe dostępne w portalu diety NFZ powstały na bazie DASH (z ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension), czyli diety stosowanej w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego. Jest to uniwersalna dieta o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych, uznawana za jedną z najzdrowszych diet świata – jest zalecana przez wiele towarzystw naukowych. Podstawą diety DASHsą warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz ryby, orzechy i nasiona.